Momo-Michael Ende || Yorum

19.4.15

Momo karşısındakileri, aptal insanların bile aklına parlak düşünceler getirtecek şekilde dinlerdi... Momo'nun yanında oynanan oyunlar başka hiçbir yerde oynanamazdı. Yaşanılan gün içinde çok büyük bir sır vardır. Bu büyük sır zamandır. Onu ölçmek için saatler ve takvimler yapılmıştır, ama bunlar hiçbir şey ifade etmez. Herkes çok iyi bilir ki, bazen bir saatlik süre insana ömür kadar uzun gelirken, bazen de göz açıp kapayıncaya kadar geçip gider. Çünkü zaman, yaşamın kendisidir. Ve yaşamın yeri yürektir. Bu gerçeği hiç kimse duman adamlardan daha iyi bilemezdi. Bir saatlik, bir dakikalık, hatta bir saniyelik yaşamın değerini hiç kimse onlar kadar iyi ölçemezdi. İnsanların zamanı üzerine planlar kuruyorlar, ince hesaplarla hazırlanmış planlar. Yaptıklarından kimsenin haberdar olmaması onlar için çok önemliydi. Büyük kente yerleşip halkın arasına karışırken hiç dikkat çekmemişlerdi. Hiç kimse farkına bile varmadan adım adım ilerliyor ve insanlara egemen oluyorlardı. Zamanınızı çalıyorlar sevgili dostlar, kendi istekleri uğruna sizi kandırıyor ve zamanınızı çalıyorlar... ama Momo ve çocuklar sizi uyarıyor... Ey İnsanlık, dinle ve anla!... Onikiye beş kaldı... Aç gözünü, tetikte ol... Hırsız çaldı zamanı. Okuyun ve anlayın... zamanınızı çalıyorlar Bitmeyecek Öykü ile çok sevilen Michael Ende'den efsaneleşmiş bir eser daha... Üstelik yine hem çocuklara hem de çocuk kalmaya uğraşan büyüklere...

Yayınevi:      Kabalcı
Fiyatı:           15tl(Kabalcıda %30 indirimle,idefixte %45 indirimle satılıyor)
Sayfa sayısı: 303
Goodreads p.: 4.26 ( 22,684 ratings)



Geçen pazar birazcık hava almak için Beşiktaş'a gideyim dedim.Kendimi Kabalcı'da buldum :D.
Elimde MOMO oturmuş okuyordum tabi ne kadar süre geçti bilmiyorum ama ben iyice ilerlemiştim kitapta,sonrasında tramvaydada hız kesmeden okudum tabi 
(neyseki bu sefer ineceğim durağı kaçırmadım :)  )

Kitabı nasıl anlatacağım doğrusu hiç bilmiyorum.Büyük bir kentte küçük bir kız ile başlıyor kitap.Momo ile arkadaşlarıyla tanışıyoruz birazcık kendi hikayelerini dinliyoruz.

Adeta masalsı bir dille anlatılmış,kitabı açıp ilk satırı okuduğunuzda sanki yeni bir kitaba başlamıyorda, daha önce okuduğunuz bir kitaba devam ediyormuş hissi uyandırıyor.

Hemen hikayeye giriyor,kitapla bütünleşebiliyorsunuz. 

Evsiz,kimsesiz momo eski bir amfiteatr yıkıntısında kalıyor.Etrafındaki diğer kimsesiz,evsiz ya da kısaca onun gibi insanların yardımı ile yaşayıp gidiyor.

Kimin bir sıkıntısı ,derdi olsa hepsi bu küçük kızın yanına gidiyor anlatıp rahatlamaya.Bunun sebebiyse momo'nun yaşından beklenmeyecek bir olgunlukta oluşu ya da insanlara akıl vermesi değil.

Momo insanları öyle bir dinliyor ki,karşısındaki insan kendini sorguluyor ister istemez.Kendi çözümünü yolunu kendi buluyor.
Hatta bir süre sonra  "Git bir Momo'ya uğra" deyimi oluşmuştur.
Momo insanda bir rehabilite etkisi yaratıyor,insanları rahatlatıyor,ferahlatıyor.
Öyle bir kız çocuğu Momo.

Momo ve arkadaşları mutlu mutlu yaşarken şehirde bazı değişiklikler oluyor.Bunların farkına varamıyorlar öncesinde ama sonrasında duman adamlar momo'ya ve arkadaşlarına da dadanıyorlar.

Duman adamlar: İnsan gibi gözüken ama insan olmayan,ağızlarında sürekli sigaraları olan,ellerinde çantalarıyla soğuk gri renkli yaratıklar.

Bu duman adamların işi insanlarla anlaşıp zamanlarını boşa harcamamaları için örgütlemek,zaman tasarrufu adı altında zamanları çalmak aslında.

Kitap okumanın,insanları ziyaret etmenin,çalışırken sohbet etmenin... bunların hepsinin zaman kaybı olduğunu ve bunları yapan insanların yapmaktan vazgeçmelerini sağlıyorlar.
Haliyle bir süre sonra insanlar selamsız sabahsız robot gibi yaşıyorlar.Mutluluk denen bir kavram yok artık,herkesin tek hedefi zamanını biriktirip daha geç ölmek.

Bu durumdan en çok şikayetçi olanlar çocuklar,duman adamlarında başa çıkamadığı tek şeyde çocuklar çünkü oyun oynamalarına engel olamıyorlar.

Bir gün Momo arkadaşları ve bu çocuklar insanlarda farkındalık yaratıp bu duman adamlardan kurtulmalarını sağlamak için pankartlar yazıyor yürüyüşe çıkıyor.İnsanları bilgilendirme yapılacak yere davet ediyorlar.
Çünkü Momo'nun başında geçen olayı onlara da anlatması ile her şeyin düzeleceğine inanıyorlar.

Bundan sonrasını anlatmayayım artık aslında şimdiye kadar anlattıklarım spoiler olmamakla birlikte hikayeyin gidişatıyla alakalı bazı ipuçları veriyor.

Bu olaydan sonra duman adamlar Momo'nun peşine düşüyorlar onun zamanını nasıl çalabileceklerine dair komplo teorileri tasarlıyorlar.

Hikaye momo'nun yakalamaya çalışan duman adamlar ve Momo'nun insanları kurtarma çabası arasında gidip geliyor.Olaylar inanılmaz güzel masalsı bir şekilde ilerliyor.

Kitabın içi kırmızı kalemle yazılmış,resimli,çocuk kitabı diye geçiyor zaten.





resimleri falan örnek olsun diye göstermek istedim.









Son olarak kitabı kesinlikle öneriyorum 5 üzerinden 5 puan kesinlikle.

Martı'yı sevdiyseniz  ya da Küçük Prens'i kesinlikle Momo'yu öneririm.Alıştığımız best seller fantastiklerden çok farklı 
Yolun sonundaki okyanus'a benzettim masalsı anlatımını,karakterleri falan yorumu burada okumak isterseniz.

Yada eğer okumadıysanız benim için sıralamalarını yazıyım bu 4 kitabın
1-MARTI(5 defadan fazla okudum)
2-MOMO / YOLUN SONUNDAKİ OKYANUS
3-KÜÇÜK PRENS

Yorum yapmayı,fikirlerinizi belirtmeyi ,bloguma üye olmayı unutmazsanız çok mutlu olurum..
Kendinize iyi bakın.  Hoşçakalın...


You Might Also Like

0 yorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bumerang - Yazarkafe

Görüntüleme Sayısı

Bumerang - Yazarkafe

Subscribe